EMDR, "Eye Movement Desensitization and Reprocessing" , Türkçeye "Göz Hareketleri ile Duyarsızlaştırma ve Yeniden işleme" olarak çevrilmiştir.
EMDR, travmatik olayların anılarıyla bağlantılı olumsuz duyguları azaltmak için tasarlanmış özgün, geleneksel olmayan bir psikoterapi şeklidir. Konuşma terapilerinden farklı olarak EMDR, travmatik olayın kendisine daha az, olaydan kaynaklanan rahatsız edici duygulara ve semptomlara daha fazla odaklanır. Terapi boyunca zihnimizde yer alan anılarımıza ait bilgileri yeniden işleriz. Danışanlardaki rahatsızlığın nedeninin, olumsuz ve kötü olarak depolanmış hafıza ve anılar olduğunu belirten ve tedavide adaptif (uyumsal) bilgi işleme modelinin rehberliğinde bu kötü anıları değiştiren bir psikoterapidir. Yanlış inanışlar ve uyumsuz davranışlar bu depolanmış eski yaşadığımız anılarından kaynaklanır. Biz bu çekirdek anılara ulaşırız ve bunları terapi ile işleyerek değiştiririz. Sonrasında daha uyumlu bir çözümü güçlendirmek için diğer yaşam tecrübelerimizin anıları ile birleştiririz.
Travma alanındaki en etkili psikoterapi yöntemlerinden biri olduğu bilinmektedir. EMDR terapisi yaşadığımız ve etkisinden kurtulamadığımız rahatsız edici olay, anı ve huzursuzlukları anlamlandırarak etkisinden çıkmamızı ve rahatlamamızı sağlayan bir yöntemdir.
Doğru bir terapist-danışan ilişkisi kurulduktan sonra hedef anılara ulaşılır ve danışana iki yönlü uyaranlar verilir. Bu uyaranlar, göz hareketleri, iki kulaktan sesli uyaran verme veya iki yönlü dokunsal uyaranlar verme şeklinde olabilir. Bu iki yönlü uyaranlar, bu terapinin temel yöntemidir ve sonucu etkiler. Bu uyaranlar ile beynin iki yarım küresi arasında geçiş sağlanır. Bu nedenle olumsuz yaşantıların hafıza alanlarına çok daha hızlı erişilebilir. Böylelikle korkulu, kaygılı olarak depolanmış belleğimiz yerine, güvende ve güçlü olduğumuz, kendimizi koruyabileceğimiz, kendimize güvenebildiğimiz gibi, yeni bilgiler yapılandırılmaktadır.
EMDR temelde yoğun korku ve kaygılar için uygulansa da günümüzde birçok psikolojik ve psikiyatrik bozuklukta kullanılabilen bir terapidir.
EMDR'ın kullanıldığı rahatsızlıklar şu şekilde sıralanabilir:
EMDR, hipnoz yöntemi değildir ve danışan terapi boyunca tamamen uyanık ve bilinçlidir. Danışanlar ile önceki yaşantılar ile ilgili değişimini istediği anılar belirlenir. Sonrasında değiştirilmesi hedeflenen anılara ulaşılırken danışana iki yönlü uyaranlar verilir. Bu uyaranlar, göz hareketleri, iki kulaktan sesli uyaran verme veya iki yönlü dokunsal uyaranlar verme şeklinde olabilir. Bu iki yönlü uyaranlar, bu terapinin temel yöntemidir ve sonucu etkiler. Bu uyaranlar ile beynin iki yarım küresi arasında geçiş sağlanır. Bu nedenle olumsuz yaşantıların hafıza alanlarına çok daha hızlı erişilebilir. Böylelikle korkulu, kaygılı olarak depolanmış belleğimiz yerine; güvende ve güçlü olduğumuz, kendimizi koruyabileceğimiz, kendimize güvenebildiğimiz gibi yeni bilgiler oluşturulur. EMDR terapisinin en iyi sonucu verebilmesi için, terapistin yeterli bir eğitim almış ve iyi bir uygulayıcı olması çok önemlidir.
UYGULAMA AŞAMALARI
1) Tedavi planlaması,
2) Hazırlık, güven oluşturmak ve tedaviyi danışana ayrıntılı açıklamak,
3) Olumsuz duyguları puanlama ve olumlu değişimleri belirlemek,
4) Göz hareketi tekniğiyle ya da farklı uyarımlarla duyarsızlaştırma,
5) Yerleştirme, pozitif değişimlerin güçlendirme aşaması,
6) Vücut duyumu taraması, danışanın travma ile ilgili artık geçerli olmayan olumsuz duyguları yaşamadan hatırlaması ve bu konuda rahatlamanın farkına varması,
7) Her oturumun sonunda gerçekleşen kapanış,
8) Her oturumun başında gerçekleşen yeniden değerlendirme yapılması.
Bu web sitesi çerez kullanmaktadır. Web sitesini kullanmaya devam ederek çerez kullanımına onay vermiş olursunuz.